CINA

 


PERAYAAN KAUM CHINA

Tahun Baru China

7.      Perayaan ini disambut meriah oleh mereka berbangsa Cina selama 15 hari bagi meraikan kedatangan tahun baru menurut kalendar mereka. Pada malam Tahun Baru, semua ahli keluarga akan berkumpul untuk mengeratkan perhubungan sesama keluarga. Kebiasaannya, sambutan Tahun Baru Cina ni memang sinonim dengan makanan seperti yee sang, kuih bulan dan limau mandarin.

 

 Pesta Tanglung

8.      Perayaan yang juga dipanggil Chap Goh Mei ini diadakan sebagai penutup bagi perayaan Tahun Baru Cina. Pesta tanglung merupakan malam pertama bulan purnama selepas Tahun Baru Cina. Pada malam tersebut, tanglung berwarna-warni akan dinyalakan dan mercun akan dibakar untuk memeriahkan lagi sambutan. Menurut adat kaum Cina, tujuan mercun dibakar untuk menghalau makhluk jahat yang kejam. Makhluk tersebut dikatakan akan takut sekiranya mendengar bunyi bising yang dihasilkan oleh mercun. 

 

 

PAKAIAN TRADISIONAL KAUM CHINA


Samfoo :

9.      Membawa maksud 'baju dan seluar' dalam bahasa dialek Kantonis. Samfoo dipakai oleh lelaki berketurunan Cina. Pakaian ini terdiri daripada baju yang longgar dan terbelah di depan dan berkolar tinggi serta dipakai bersama seluar longgar.

Ceongsam :

10.   Pakaian ini dipakai oleh wanita berketurunan Cina. Biasanya dipakai pada upacara-upacara tertentu seperti majlis perkahwinan dan semasa Tahun Baru Cina. Busana klasik Cina yang asalnya berlapis-lapis, sarat dengan sulaman benang emas dan sutera, kini masih boleh dilihat dengan diubahsuai mengikut peredaran masa dan kesesuaian. Baju ini asalnya labuh tetapi lama-kelamaan disingkatkan hingga ke paras lutut. Cheongsam dipakai ketat dan berbelah di kiri dan kanannya.




MAKANAN TRADISIONAL KAUM CHINA

 



Kuih Bakul :

11.   Kuih bakul ini merupakan kuih Tahun Baru Cina bagi kaum cina. Ia diperbuat daripada tepung pulut berbentuk seperti dodol. Walaupun kuih bakul boleh dimakan pada bila-bila masa, namun secara tradisi kuih ini paling laris dimakan semasa perayaan Tahun Baru Cina. Hal ini demikian kerana memakan kuih ini dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana namanya melambangkan " setahun lagi kehidupan, setingkat lagi kemajuan.”

 





Yee Sang :

Yee Sang adalah hidangan mesti semasa perayaan tahun Baru Cina. Tiada perayaan Tahun Baru Cina adalah lengkap tanpa yee sang. Makanan ini dihidangkan sepanjanng sambutan Tahun Baru Cina lunar. Makanan ini diberikan makna seperti kita melontarkan bahan-bahan yang berwarna-warni yang tinggi dan secara serentak yang mempunyai impian yang sama kemakmuran dan kekayaan.

 

BAHASA YANG DIGUNAKAN OLEH KAUM CHINA

 

  • Masyarakat Cina Malaysia menggunakan Bahasa Mandarin sebagai Bahasa

komunikasi antara mereka.

 

  •  Mereka juga akan menggunakan bahasa dialek dalam komunikasi antara suku dialek

yang sama. Bahasa dialek utama Masyarakat Cina adalah Bahasa Hokkien, Bahasa

Kantonis, Bahasa Hakka dan Bahasa Teochew.

 

  •   Bahasa Mandarin Baku juga akan digunakan oleh masyarakat Cina Malaysia dalam

komunikasi dengan orang China dan orang Taiwan, dan Bahasa Kantonis juga banyak

digunakan dalam komunikasi dengan orang Hong Kong dan Macau, orang Cina

Kanada dan orang Cina Amerika Syarikat. 

 

  • Manakala Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris akan digunakan sebagai Bahasa

komunikasi antara masyarakat Cina dengan kaum Melayu, kaum India dan orang

asing.

 

PERMAINAN TRADISIONAL KAUM CHINA



Yo-yo China :

Ø              Yo-yo cina ialah permainan dari China yang mempunyai dua cakera yang sama saiz yang

dihubungkan oleh gandar yang panjang. Yo-yo cina akan sentiasa berpusing pada tali yang

diikat pada dua batang kayu kecil. Pemain akan memegang hujung kedua-dua kayu dan

mengimbangi yo-yo daripada jatuh. Permainan ini dikenal pasti telah wujud sejak Dinasti Ming

sekitar tahun 1386 hingga tahun 1644 selepas Masihi. 




No comments:

Post a Comment

e-FOLIO (PENGHAYATAN ETIKA DAN PERADABAN)

 e-FOLIO (Penghayatan Etika Dan Peradaban) MPU 21032 KEBUDAYAAN DAN PERPADUAN NAMA AHLI KUMPULAN :- 1. MUHAMMAD FAKHRUL SYAHMI BIN MOHD HANA...